TASTEFUNgi Projesi Uzaktan Eğitim Programı: Gıda Endüstrisinde Makromantar Kullanımı
- Tanım
- Müfredat
- İncelemeler

Yabani mantarlar, besin değerleri, tıbbi kullanımları ve ekonomik önemleri dolayısıyla küresel olarak bilinen bir doğal kaynaktır. Birçok çalışmaya göre, mantarlar odun ve kereste dışında, odun-dışı olarak tanımlanan ürünlerin en değerlisidir. Yıllık olarak toplam değeri 2 Milyar Doları bulan, yaklaşık 3000 civarında yenebilir makrofungus türü Dünyada tüketilmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda Makrofunguslar’lar yeterince yararlanılamayan doğal kaynak olarak ta tanımlanabilir. TASTEFUNgi projesi de bu varsayıma dayanarak tasarlanmış, bilgi ve kapasite artışı sayesinde var olan potansiyelin daha fazla kullanımını hedeflemiştir. Bu ikilem, politika belirleme konusunda oldukça hassas davranılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
TASTEFUNgi Projesi kapsamında üretilen yazılı ve görsel eğitim materyalleri, bu portalda e-öğrenme amaçlı kullanıcıların erişimine açılmıştır. E-öğrenme sistemi, alandaki SCORM standartlarına uyumlu biçimde tasarlanmıştır. TASTEFUNgi projesindeki analiz doğrultusunda; proje hedef kitlesinin ele alınan konuya ilişkin belirli alanlarda kişisel gelişiminin sağlanması gerektiği anlaşılmıştır.
Bu interaktif kurs, besin ve ekonomik değerini korumak maksadıyla mantar işlemede kullanılan farklı işleme tekniklerine odaklanmaktadır. Kursta geleneksel yöntemler ve alternatif yöntemler ele alınmaktadır. Ders 3 ana ünite biçiminde sunulmaktadır; besin kalitesi, dünya çapında üretimi ve yenilebilir mantarın gıda endüstrisindeki yükselen rolü, gıda endüstrisinde sürdürülebilir mantar kullanımı, mantarların dondurulması, mantar konservesi ve kurutma teknolojileri olan genel ve endüstriyel işlemlerde mantar muhafaza yöntemleri. Tahmini ve önerilen çalışma süresi haftada 2-6 saattir. Ders hem İngilizce hem de Türkçe olarak sunulmakta olup, değerlendirme hem İngilizce hem de Türkçe olarak yapılacaktır.
Mantarlar; hasadı, işlenmesi, perakende satışı, depolanması ve sunumuyla başlı başına büyük bir endüstri olarak kabul edilmekte ve mantar tüketimindeki bilinmeyenlerin keşfedilmesiyle bu sektör istikrarlı bir büyüme trendindedir. Mantar ekonomik değerinin yanında protein, karbonhidrat, diyet lifi, vitamin ve mineraller açısından çok zengin olduğu için oldukça besleyicidir. Bazı mantarların nutrasötik özelliklere sahip olduğu da bilinmektedir. Bu durumda mantarların besin kalitesini, güvenliğini ve içeriğini korumak, pazar değerini korumak veya artırmak son derece önemlidir. Mantarların farklı işleme teknikleri ve yeni mühendislik prensipleri ile muhafazası yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı bu eğitsel içerikte detaylandırılmıştır.
Bu kursun yardımıyla farklı işleme teknikleri hakkında nitelikli bilgiler edineceksiniz. Kursun 3 ana ünitesinde; Mantar işlemede kullanılan tekniklerin uygulama prensipleri, yöntemleri, avantajları, dezavantajları ve sınırlamaları üzerinde durulacaktır.
-
1Giriş
TASTEFUNgi Projesi kapsamında üretilen yazılı ve görsel eğitim materyalleri, e-öğrenme amaçlı kullanıcıların erişimine açılmıştır. Bu programa erişim tamamen ücretsiz olup, bunun için tek koşul eğitim platformuna kayıt olmaktır. E-öğrenme sistemi, alandaki SCORM standartlarına uyumlu biçimde tasarlanmıştır. Kullanıcılar, eğitim süresince kendi uygunluklarına göre öğrenme süreçlerini planlayabilirler. Program boyunca, her konu ya da ünitenin bitiminde, katılımcının başarısını ve kavramasını ölçen bir test bulunmaktadır. Eğitim programı bu testler için başarı eşiğini yüzde 60 olarak kabul etmektedir. Bu testlerin amacı, katılımcıyı öğrenmeye zorlamak değil, onlardan geri bildirim elde etmek, istenen sonuçlara ulaşılmadığı takdirde programda gerekli güncellemeleri yapmaktır.
Eğitim müfredatı, video dersleri dinleyici notları, ilave öğrenme kaynakları ve referans listeleri ile desteklemektedir. Katılımcılar, daha derin bir öğrenme süreci arzuladıklarında, bu ilave referanslara erişebilirler.
Sanal ortamda akran iletişimi için, eğitim programı bireysel ödevler ve çıktıların forum üzerinden paylaşımı yoluna gitmektedir.
-
2Yenilebilir Mantarların Gıda Endüstrisindeki Rolü
Yenilebilir Mantarların Gıda Endüstrisindeki Rolü adındaki bu video ders; izleyiciye başlıca mantar çeşitlerini tanıtmayı ve global mantar üretimi hakkında bilgiler vermeyi, mantarların besleyici özelliklerini ve fonksiyonel nitelikierini ele almayı amaçlamaktadır.
-
3Yenilebilir Mantarların Gıda Endüstrisindeki Yükselen Rolü-Kazanım Değerlendirme Testi
-
4Gıda Endüstrisinde Makromantar Kullanımı ve Sürdürülebilirlik
-
5Ünite 1. Yardımcı Öğrenme Kaynakları
Ünite 1. Yardımcı Öğrenme Kaynakları
-
6Mantarların Korunması 1
Mantarların onları çevre değişikliklerinden koruyacak kütikülleri yoktur. Bu nedenle hasat sonrası dönemde çeşitli fizyolojik ve morfolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler, kapak genişlemesi ve açılması, sap uzaması, üreme sporlarının dökülmesi, kilo kaybı, hücre bozulması, esmerleşme ve doku hasarı biçiminde sürekli kalite bozulmasına neden olur. Hasat sonrası mantarların kalitesi üzerinde çeşitli faktörlerin etkisi vardır. Bu faktörleri iç ve dış faktörler olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
-
7Mantarların Korunması 2
Bu çevrimiçi ders içeriğinde, mantarların fiziksel yöntemlerle muhafazası ele alınmaktadır. Bu yöntemler; Kurutma, Soğutma, Modifiye Atmosfer Paketleme, Işınlama, Darbeli Elektrik Alanı ve Ultrason teknikleridir.
-
8Ünite 2 Değerlendirme Testi
-
9Ünite 2. Yardımcı Öğrenme Kaynakları
Ünite 2. Yardımcı Öğrenme Kaynakları
-
10Mantarların Kurutulması
Kurutma gıdaların raf ömrünü uzatmada sıkça tercih edilen bir koruma yöntemidir. Uygulanan tekniğin özelliklerine göre mantarlar çeşitli yöntemler ile kurutulabilir. Bu eğitsel içerikte çeşitli kurutma yöntemleri avantaj ve dezavantajlarıyla mukayeseli olarak ele alınmaktadır.
-
11Mantar Kurutma Kazanım Değerlendirme Testi
-
12Mantarın Dondurularak Muhafazası
Dondurma, yüksek kaliteyi korurken gıdaların raf ömrünü uzatan en eski koruma yöntemlerinden biridir. Mantarların su içeriği yüksektir ve bu nedenle çok çabuk bozulurlar. Dondurulmuş bir mantarın kalitesi toplama veya hasattan itibaren dikkatle ele alınmalıdır. Mantarlar, mümkün olan en kısa sürede 1-4 ° C'ye önceden soğutulmalı ve daha sonra bu sıcaklık koşulunda nakledilmelidir. Bu video ders, dondurma prosesinin büün aşamalarını irdelemektedir.
-
13Mantar Dondurma Kazanım Değerlendirme Testi
-
14Mantar Konservesi
Konserve, gıdanın hava geçirmez şekilde kapatılması ve daha sonra ısı ile sterilize edilmiş kaplarda saklanarak bozulmadan korunması yöntemidir. Optimal bir termal proses, patojenik (hastalığa neden olan) bakterileri yok etmekte, gıdada bozulmaya neden olan mevcut organizmaları öldürmekte veya kontrol altına almaktadır. Konserve, mantarların bir yıldan daha uzun süre saklanabildiği ve uluslararası mantar ticaretine olanak sağlayan bir tekniktir. Konserve işlemi, temizleme, haşlama, doldurma, sterilizasyon, soğutma, etiketleme ve paketleme olmak üzere çeşitli birim işlemlere ayrılmaktadır. İzleyeceğiniz videoda mantar konservesi prosesinin farklı aşamaları açıklanmaktadır.
-
15Mantar Konservesi Kazanım Değerlendirme Testi
-
16Ünite 3. Yardımcı Öğrenme Kaynakları
ÜNİTE 3. Yardımcı Öğrenme Kaynakları